dimecres, 24 de desembre del 2008

pobles

Puçol és un municipi amb 18.000 habitants situat a la comarca de l'Horta Nord. Els orígens de Puçol es remonten a l'època dels romans que es van instalar al Trull del Moro. Puçol és la porta d'entrada del GR-10, que serveix d'unió de la mar mediterrània a l'atlàntic, en 1.600 km.

Gilet està al sudest de la Serra Calderona, a la subcomarca de la Baronia. Junt a la conca del riu Palància. La superfície del terreny és muntanyosa, i les altituds arriben fins els 400 metres (Xocainet, Pic de l'Àguila...). A Gilet es troba el Monestir de Sant Esperit, junt al GR.

Segart és una xicoteta població als peus de El Garbí. Altres cims destacats són la Mola i el Puntal de l'Abella. Té origen ibèric, al trobar-se ceràmica del segle IV a.C. Abans s'anomenava Segart d'Albalat, però al 1846 va aconseguir l'independència d'Albalat dels Tarongers.

Serra es troba al bell cor del Parc Natural de la Serra Calderona. El seu origen històric naix de l'important castell àrab, encara qeu de l'època ibèrica i romana hi ha constància en ceràmiques. Actualment és el centre d'acollida de multitud d'esportistes i excursionistes que s'apropen a la Serra Calderona cada cap de setmana.

Gàtova es troba a l'extrem occidental de la Serra Calderona, als peus del Pic de l'Àguila. Té el seu origen en una antiga alqueria musulmana. En 1995, a petició de la població, el poble que abans pertanyia a la província de Castelló passà a integrar-se en la de València, comarca del Camp de Túria.

Als peus del Montmayor es troba la Santuari de la Cova Santa, dins del municipi d'Altura, província de Castelló. El santuari es troba a 811m i hi aparegué al 1502 una verge a la que se li atribueixen nombrossos miracles. Al fons de la cova es va edificar una capella on es conserva un retaule.

Sacañet és un poble molt xicotet, al vessant sud de la serra de El Toro, on destaca el pic de la Bellida. Són coneguts els ventisquers de la Bellida, nombrosos. Els ventisquers són senzilles construccions que aprofiten les formes de la muntanya i l'acció del vent per acumular neu, que s'utilitzava en temps passats. El municipi inclou l'aldea de Canales.

Andilla consta històricament de tres aldees: Osset, Artaix i La Pobleta. A l'Edat mitjana tingué castell i estigué amurallada. La zona va ésser molt castigada durant la Guerra del 36. Es va establir un front a prop del vértex de la Salada, per on passa el GR.